اعتیاد درمان داره؟
خیلی از خونوادهها واسه درمان اعتیاد بستگان خود به دنبال روشهای جورواجور درمان اعتیاد میگردند و این وسط، بعضی افراد سودجو با درمانهای غیراصولی امید اونها رو به یأس تبدیل میکنن. پس، اینجا چند روش درمان شناخته شده رو به طور خلاصه معرفی میکنیم.
باید اینم بگیم که، این روشها هم فقط در مراکز معتبر قابل به کار گیری هستن و ممکنه افراد سودجو از این روشها هم سوء به کار گیری کنن. پس پیشنهاد میشه علاوه بر روش درمان، واسه انتخاب مرکز درمانی هم دقت کافی داشته باشین.
2-2-12-1) درمان نگهدارنده با متادون، بوپره نورفین و شربت تریاک
در این روش درمان واسه افراد معتاد به تریاک، هروئین و کراک (مواد افیونی)، داروی متادون یا بوپره نورفین جانشین مادۀ اعتیاد آور قبلی میشه و فرد تا مدت طولانی به مصرف دارو میپردازه، تا رفتارای اعتیادگونه در اون خاموش شه. این روش بیشتر در افراد با شدت اعتیاد زیاد و باسابقۀ تزریق کاربرد داره. بعضی وقتا دیده شدهاست، افراد وابسته به کراک یا تریاک هم که شدت اعتیاد زیادی داشتهان و قادر به کم کردن مقدار داروی خود نبودهان، مدتها روی این درمان باقی موندهان. این روش واسه افراد وابسته به تریاک، هروئین و کراک کاربرد داره(نارنجیها،1389).
متادون یه ماده مخدر مصنوعی(شبهافیونی) است که از راه خوراکی قابل مصرفه و میتوان اون رو جانشین هروئین کرد. درمان نگهدارنده با متادون چندین مزیت داره: اول اینکهً شخص وابسته به مواد افیونی رو از مصرف وریدی هروئین رها کرده و بنابر این احتمال انتشار مریضی ایدز(HIV) رو از راه سوزن آلوده کم میکنه. دوم اینکهً متادون دست کم نشئه رو ایجاد کرده در مصرف دراز مدت خیلی کم موجب خوابآلودگی یا افسردگی میشه. سوم اینکهً متادون به مریض امکان میدهد به جای فعالیتهای جنایی و غیرقانونی به مشاغل به درد بخور روی بیاره. عیب کلی اون اینه که مریض نسبت به یه ماده مخدر وابسته باقی میموند(سادوک، 2003).
2-2-12-2)درمان سم زدایی با متادون یا بوپره نورفین
در این روش، فرد اول داروی متادون یا بوپره نورفین لازم خود رو به مقدار کافی دریافت میک ند و بعد کم کم از اندازه مقدار دارو تحت نظر دکتر میکاهد. اینجوری، فرد مریض علائم ترک رو کم کم پشت سر میگذارد. این روش هم واسه افراد وابسته به تریاک، هروئین و کراک کاربرد داره.
2-2-12-3)درمان تند و فوق تند
در این روش، فرد دریک بیمارستان بستری میشه و به کمک داروهای ضد مورفین، طی چند ساعت تا چند روز سم زدایی اتفاق میافتد. فرد پس از خروج از بیمارستان، سم زدایی شده، اما هنوز رفتارای اعتیادی در ایشون از بین نرفته و به خدمات مشاوره فردی و گروهی نیاز داره. این روش در درمان شیشه جایی نداره و افراد با شدت اعتیاد کمتر به تریاک، هروئین و کراک می تونن از اون بهره بگیرن(نارنجیا،1389).
2-2-12-4)درمان با بستری طولانی مدت
در این روش، فرد طی 10 تا 30روز تو یه مرکز بستری تحت درمان، سم زدایی و دخالتهای روحی قرار میگیرد. فرد پس از خروج از مرکز هم به مراجعههای تکراری نیاز داره. این روش واسه وابستگان به مواد افیونی )تریاک، هروئین وکراک( و شیشه کاربرد داره.
توجه: در همه روشهای فوق، حضور دکتر، روان شناس، روان دکتر، مددکار و هم اینکه حضور در جلسههای مشاورۀ فردی و خانوادگی، هم اینکه جلسهها گروهی الزامیه، چون اعتیاد تنها مشکل جسمی نیس، بلکه روح درگیر بیماران هم نیاز به درمان داره.
2-2-12-5)درمان اقامتی در کمپ
در این روش، فرد به کمپ مجوزدار سازمان بهزیستی مراجعه میکنه و دورههای 21 تا 45 روزۀ خود رو بدون دارو و فقط با روشهای ایمان مدار پشت سر میگذارد. جلسههای تکراری گروهی و تمرین قدمهای دوازده گانه از اصول دخالتای در این روشه. کاملا معلومه، سم زدایی از این افراد در محل خاصی در کمپ در روزای اول اتفاق میافتد. این روش واسه افراد وابسته به مواد افیونی(تریاک، هروئین و کراک) و شیشه کاربرد داره.
2-2-12-6) کنگره 60
در این روش که بر اساس کسب بینش کافی در مورد مصرف و بهبودیه، روش درمان بر مصرف شربت تریاک و کاهش کم کم اندازه اون استواره. شرکت در جلسههای گروهی و به دست آوردن انرژی از گروه هم از راههای دیگه کمک به پاکی در این افراده. این روش واسه افراد وابسته به تریاک، هروئین و کراک کاربرد داره.
2-2-12-7)NA یا جمعیت معتادان گمنام
در این روش هم ایمان مداری در رأس قرار داره. مددجویان با کمک از راهنمایان خود، راه درمان رو سپری میکنن. شرکت در جلسههای منظم و تعهد به سنتها و قدمهای دوازدهگانه از اصول اساسی این روش درمانه. این روش واسه افراد وابسته به تریاک، هروئین، کراک و شیشه کاربرد داره.
توجه: باید اینم بگیم که، در روشهای درمان فوق، هدف پایانی درمان اعتیاد و ترک رفتارای اعتیادیه و کلیهی دخالتهای مورد اشاره لازمه. از طرف دیگه، خونههای بهبودی که به نام کمپ خود رو معرفی میکنن، هم اینکه ارسال دارو به شهرستان و مواردی مثل: کپسول دست ساز، کپسول گیاهی و عطاری و کپسولهای ماهوارهای و … در دستۀ درمانهای مورد تأیید نیستن.
کاملا معلومه هرچه شدت اعتیاد بیشتر باشه، تایم درمان هم بیشتر هستش. کارشناسان درمان کمتر از شش ماه رو واسه هیچ مادهای تأ یید نمیکنن (نارنجیها،1389).
[1] Narcotics Anonymous